Netthandel er kanskje den aller største trusselen mot fysiske butikker, men samtidig har forandringer i produktene i seg selv mye å si. For noen tiår siden var det fortsatt mulig å levere inn en TV eller radio i butikken på hjørnet for å få den reparert. I dag har dette markedet forsvunnet, og med det også noe av behovet for å handle fra en lokal butikk.
Elektroniske dingser som ikke kan repareres
Mange forbrukere har akseptert at elektroniske dingser, alt fra mobiltelefon til tørketrommel, helt enkelt ikke kan repareres. Enten skyldes det at elektronikken helt enkelt ikke er mulig å reparere, husk at mange produkter med eller uten hensikt er laget på en måte slik at det ikke er mulig å åpne produktet, eller fordi det blir for dyrt. Hvis man har kjøpt en tørketrommel på salg, vil det koste mer å reparere enn å kjøpe en ny. I forhold til mobiltelefoner kan det ofte være rimeligere å kjøpe en ny, mer moderne telefon enn å reparere den gamle.
Samlet er denne utviklingen med på å svekke konkurransedyktigheten til de lokale små butikkene, som eventuelt kunne vært nyttige for forbrukere som ville fått reparert sine elektroniske dingser.
Finnes det noen vei tilbake til gjenbruk og elektronikk som kan repareres?
Nesten alle endringsprosesser vil ha sine fordeler og ulemper, og selv om det isolert sett er negativt at mange dingser ikke kan repareres så er det ikke sikkert at det finnes noen enkel vei tilbake. Selv om det ikke er så enkelt å skru selv på en moderne elbil, så er det ikke mange som ville ha valgt en bil fra 50-tallet. Moderne elektronikk vil helt enkelt aldri bli like enkel å reparere som eldre teknikk.
Det man likevel burde kunne forvente seg, det er at produsentene legger til rette for at et produkt skal være mulig å reparere. Vi vil sannsynligvis aldri komme tilbake til en situasjon der en teknikker kan bytte ut enkeltkomponenter, men mobiltelefoner kunne for eksempel med fordel være mer modulære – noe som ville ha gjort det enklere å skifte skjerm eller deksel. Tilgang til reservedeler er også viktig.